Cube (1997)

Den som gillar independentfilmer och inte har sett filmen Cube från 1997 ännu kan skatta sig lycklig! Den här science fiction-filmen har med en ringa budget lyckats med bedriften att både bli kritikerrosad och att ha skaffat sig en stor skara beundrare. Med extremt enkla och smarta medel, lyckas filmskaparna hänföra tittarna från första bildrutan. Så läs vidare och låt dig inspireras av detta mästerverk till independentfilm.

Filmens handling (utan spoilers)

Filmen Cube kategoriseras som en sci-fi/mystery film och handlar om sex främlingar som vaknar upp inuti en mystisk kub. Inuti kuben finns portar på samtliga av dess sidor, det vill säga sex portar. Alla portar leder vidare till en ny kub. Utan att ha en aning om hur de hamnat på denna märkliga plats tvingas de samarbeta för att överleva och undvika de olika rummens dolda, och i vissa fall, makabra fällor.

Budget, intäkter och priser

Cube spelades in i Kanada men har regisserats av amerikanen Vincenzo Natali. Hela filmen spelades in med ynka CAD 365 000 (Kanadensiska dollar), vilket motsvarar ca 2,5 miljoner svenska kronor. Intäkterna för filmen uppgick till $565 727, motsvarande 5,14 miljoner SEK. Med tanke på den förhållandevis lilla budgeten kan man förstå att mycket pengar till marknadsföring inte fanns. Priser filmen har belönats med däremot finns det gott om:

  • Brussels International Festival of Fantasy Film (BIFFF) (1999) – Vinnare, Silver Raven
  • Canadian Society of Cinematographers Awards (1999) – Vinnare, CSC Award
  • Cinéfest Sudbury (1997) – Vinnare, Best Ontario Feature
  • Fantasporto (1999) – Vinnare, Audience Jury Award och International Fantasy Award
  • Gérardmer Film Festival (1999) – Vinnare, Audience Award, Grand Price och International Critics Award
  • Toronto International Film Festival (1997) – Vinnare, Best Canadian First Feature Film
  • Med flera…

Så om du känner att du har en riktigt bra filmidé för en independentfilm och är villig att satsa på en karriär inom filmbranschen kan ett lån vara en väg att gå. Du kan jämföra lån med hjälp av enklare.se för att hitta det bästa lånet för dig. För att inspirera dig ytterligare och hitta smarta knep för din film, läs hur Cube gjordes här nedan.

Hur filmen Cube gjordes på ett kostnadseffektivt sätt

Hela filmen spelades in under endast 20 dagar. Detta är en vanlig metod för att hålla ner produktionskostnaden, att helt enkelt spela in filmen under så få dagar som möjligt. Majoriteten av filmen spelades in med handhållen kamera. Man har med andra ord undvikit att hyra in dyr kamerautrustning som dolly etc. Filmen utspelar sig i en labyrint av kuber, men i själva verket användes en kub. För att skapa illusionen av ett nytt rum bytte man förutom rekvisita även färg på kubens väggar. Färgerna ändrades med hjälp av en typ av gelépaneler. Men eftersom dessa paneler tog lång tid att byta spelades filmen inte in i kronologisk ordning utan snarare i färgordning. Det går att framgångsrikt göra en långfilm med en tight budget. Bara man har en god planering och använder sig av smarta knep.