Lost in Translation

Lost in Translation är en romantisk amerikansk film inom genren komedi-drama, regisserad av Sofia Coppola. Filmen handlar om Bob Harris (som spelas av skådespelaren Bill Murray) och Charlotte (som spelas av skådespelerskan Scarlett Johansson) som båda vistas på ett hotell i Tokyo och blir där vänner. Bob Harris arbetar som skådespelare men känner att både sin karriär och sitt äktenskap håller på att fallera, så han beger sig ensam till Tokyo för att spela in en reklamfilm och på så sätt inte behöva tänka på sina äktenskapsproblem. På sitt hotell träffar han en ung amerikansk kvinna vid namn Charlotte, som är i Tokyo med sin man som ofta lämnar henne ensam. Båda skapar en gemenskap trots åldersskillnaden och börjar utforska Tokyo’s storstadsliv tillsammans – vilket skapar ett mer personligare band mellan dem. Filmen har blivit nominerad till ett flertal akademiska priser – där både Bill Murray och Scarlett Johansson vann varsitt pris för bästa skådespelaren/skådespelerskan i ledande roll. Filmen kostade 4 miljoner att skapa men kammade hem totalt 119 miljoner efter att den blev en kommersiell framgång. Idag betraktas Lost in Translaton som en av de bästa filmerna under 2000-talet.

Bill Murrey – också en vanlig människa

Bill Murray har länge varit en favorit bland många människor idag, vilket egentligen inte är så konstigt då han briljerar som skådespelare. Men många kan också glömma bort att bakom alla dessa roller som Bill har spelat, så finns där faktiskt en levande människa och precis som alla andra människor, så kan han också göra mänskliga misstag. Bill Murrays ökända festnatt i Stockholm har det pratats länge om och eftersom han är känd så har det såklart blivit mycket snack om detta, men det är också ett ypperligt tillfälle att förstå att Bill också är en vanlig människa precis som du och jag. Genom det här kan vi förstå att filmerna som Bill spelar, faktiskt bara är filmer och inte en verklighet. Att titta på film är ett fantastiskt sätt att slippa verkligheten ibland, men den försvinner inte för det. Trots att Bill Murray också är en vanlig människa, så behöver inte det här betyda att du ska sätta dig i en golfbil när du är alkoholpåverkad – utan se det mer en reflektion över att oavsett hur känd du än är, så kan du också göra misstag.

Våga åk utomlands ensam

En av sakerna som sker i filmen Lost in Translation är att Bob Harris åker alldeles själv till Tokyo. Det är många människor idag som är rädda för just detta, att besöka ett främmande land helt ensam. Men hur läskigt det än verkar så är det en resa som kommer få dig att växa som person och som helt enkelt kommer öppna dina ögon för sådant som du tidigare kanske inte sett. Så det är dags att packa ned din jultröja, ta fram badkläderna och börja planera din nästa resa till ett varmare land, helt ensam! När du väl kommer fram till det land du vill besöka så kommer du direkt inse att du faktiskt inte är ensam – och du kommer förmodligen aldrig vara helt själv i resten av ditt liv. Det finns människor överallt! Se till att våga öppna upp din stängda mur och börja se alla de möjligheter som faktiskt finns framför dig.