Gör din egen indiefilm

Oftast hör man om de stora blockbusters filmerna från Hollywood som kostar miljontals dollar att producera. För vanliga dödliga kan det då verka utom räckhåll att ens tänka tanken att producera sin egen film. Men konceptet indiefilm har vuxit sig starkare och starkare och det har nu blivit en prestigefylld genre. Utmärkande för just indiefilmer är att de ofta har en låg budget och står utan produktionsstöd. Många indiefilmer har producerats av amatörer på minimal budget och med vanliga videokameror. Dessutom medföljer att filmerna inte heller lanseras genom bekostade PR-kampanjer och därmed finns det inte heller någon garanti för att filmerna kommer att visas varken på bio eller på TV. Visst finns det undantag där flera av de stora filmstudiorna i USA även har mindre dotterbolag som specialiserar sig just på indiefilmer, vilket kanske verkar lite motsägelsefullt då de i dessa fall har ett starkt kapital i ryggen. Men för den som sitter hemma med en lovande filmidé finns det alltså hopp och möjlighet att starta sin egen filmkarriär i garaget.

Hur gör man då?

Numera finns det många källor till tips och idéer när det kommer till filmskapande. Det finns otaliga bloggar och hemsidor som visar steg för steg hur man skriver manus, hur det går till att klippa ihop filmen och även skådespelartips så klart. Man kan helt enkelt använda Google för att söka sig till de informationskällor som passar bäst, beroende på vad det är för hjälp man söker och vad för typ av film man vill göra. Internet är även en utmärkt resurs för att crowdsourca stöd och material till filmen. Kanske kan du hitta folk som vill skänka en filmkamera eller rekvisita, du kan också annonsera din casting eller varför inte försöka samla ihop pengar för att finansiera filmen direkt på internet? Allt är möjligt. Se bara till den senaste ”Bondfilmen”, producerad här hemma i Sverige av Lars Gahlin från Karlskoga. Detta filmprojekt lyckades samla 370 voluntärer för att hjälpa till och producera filmen och har nu dragit ihop 800 000 kronor till välgörenhet. Gahlin hade inte producerat några filmer tidigare. Det tog sex år av filmande med en lånad filmkamera.

Internet är filmmakarens bästa vän

Om ditt filmprojekt för närvarande består av ett enmanna-team så kan det vara en bra idé att leta upp några likasinnade på internet. Det krävs en hel del organiserande för att sätta ihop en film, och det blir dessutom mycket roligare att arbeta tillsammans med någon. På internet kan du hitta allt från en vedklyv till en bästa vän, det gäller bara att söka i rätt forum. Googla på filmfantaster och forum för människor med liknande intressen och där kommer du enkelt stöta på någon som delar din passion. Sen gäller det att lägga upp en plan. Ta gärna inspiration från andra filmer och se vilka knep de har använt sig av och vilka metoder som fångar ditt intresse. Sen kan du återskapa några av de här med din egen stil, inte plagiera. Förutom en filmpartner kan du även hitta billig rekvisita på olika försäljningssajter, eller varför inte lägga ut en annons på social media och se om någon vill donera? Sen är det bara att börja.