Farväl Falkenberg

Farväl Falkenberg är en indiefilm som vunnit framgångar, inte enbart på hemmaplan här hemma i Sverige, utan även internationellt.

Farväl Falkenberg är en dramafilm från 2006, regisserad av Jesper Ganslandt.

I Jesper Ganslandts ögon är filmen snarare en berättelse, än en dokumentär eller fiktion.

Tillsammans med sina vänner har Jesper Ganslandt skapat filmen av deras gemensamma erfarenheter. Förutom att regissera har Jesper Ganslandt skrivit manus. Fredrik Wenzel har skrivit manus och fotograferat.  Jesper Ganslandt spelar också en av filmens vänner till de övriga fyra huvudrollerna hör David, Jörgen samt bröderna Holger och John Axel. Samtliga kommer från Falkenberg.

 

Om filmen
Fem barndomsvänner återförenas i Falkenberg, den lilla staden vid havet. Farväl Falkenberg är något så osvenskt som en gängfilm.

Berättarmässigt vävs ögonblick samman, olika fast samtidigt mycket träffsäkra iakttagelser av det dagliga livet med tidlösa bilder av svensk sommar på Västkusten. De fem dagdrivande vännerna är olika fast de har ett symbiotiskt känsloliv. De står inför utmaningen att lämna ungdomsåren bakom sig och gå in nästa fas – vuxenlivet med allt vad det innebär. Livet som de hittills känt till det är definitivt över, den fasen är död. Det nya står för dörren en transformation som inte är helt utan vemod och smärta.

Här har regissören lyckats fånga det sorgsna, genom det som kan benämnas gestaltningens sanning. I filmen Farväl Falkenberg, ignorerar filmmakarna de annars så vanliga gränserna mellan dokumentärt och fiktivt.Farväl Falkenberg 1

 

Utmärkelser
Farväl Falkenberg är en finstämd, meditativ och lågmäld betraktelse.

Den hade smygpremiär på Lilla filmfestivalen i Båstad, i början av augusti 2006.

Premiärvisning i Sverige skedde den 22 september 2006. Under Venedigs filmfestival som gick av stapeln mellan 31 augusti–9 september 2006, visades den i sektionen Venice Days. Den blev inbjuden till Toronto International Film Festival 2006. Vid Umeå filmfestival vann Farväl Falkenberg juryns stora pris, samtidigt som den blev publikens favorit. Vid den internationella filmfestivalen i Aten fick filmen bästa pris den 1 oktober 2006.

Därtill utnämndes Farväl Falkenberg till årets svenska film år 2006. Se där vilket mottagande en independent film kan få.