Pulp Fiction

Pulp Fiction är en film regisserad av Quentin Tarantino, som hade premiär 1994. Filmens titel kommer av ett nervärderande slanguttryck som användes om populärlitteraturen på 1930-1950-talen i USA, som deckare och science-fiction. Dessa böcker trycktes på billigt paper av sämre kvalitet, som kallades ”pulp”, och som snabbt gulnade och blev skört.

Filmen har rosats av såväl kritiker som publik sedan den hade premiär, och anses av många kritiker vara en av de mest välskrivna filmerna genom tiderna. På den ansedda filmdatabasen IMDB har dess stora antal användare röstat fram filmen till den femte bästa genom tiderna. Pulp Fiction har klassats som en gangsterfilm och som en svart komedi, men många menar också att dess okonventionella struktur, dess många ögonblick av självreflektion och dess användning av pastisch, gör filmen till ett typiskt exempel på postmodernistisk film.Pulp_Fiction_cover

I rollerna ser man bland annat välkända skådespelare som Uma Thurman, John Travolta, Samuel L. Jackson, Tim Roth, Harvey Keitel, Christopher Walken och Bruce Willis. Under filmens gång får man följa dessa skådespelare i fyra olika handlingar, som på olika sätt vävs samman. De fyra trådarna i väven kan sägas vara Vincent och Jules (John Travolta och Samuel L. Jackson), Mia och Marsellus Wallace (Uma Thurman och Ving Rhames), Pumpkin och Honey Bunny (Tim Roth och Amanda Plummer) samt Butch Coolidge (Bruce Willis). Episoderna från de olika handlingarna visas inte i kronologisk ordning, varför det krävs viss koncentration för att få ut det mesta av filmen. Den enda karaktären i filmen som träffar alla de övriga sex är Vincent.

Filmen nominerades till hela sju Oscars, bland annat Bästa film. I slutändan vann Tarantino och Roger Avary, som varit med och skrivit filmen, en Oscar för Bästa originalmanus. Filmen vann också en Guldpalm på 1994 års filmfestival i Cannes.

Om du, som så många andra, älskar Pulp Fiction, och gärna visar det genom att sätta upp filmaffischer och annat med motiv från filmen på väggarna, kanske du vill måla rummet i en matchande färg, till exempel rött. Om du bor i vår huvudstad hittar du en pålitlig målare i Stockholm som kan göra jobbet åt dig på Vimalar.se.