The Blair Witch Project

The Blair Witch Project är namnet på en skräckfilm från 1999, som blev en av de mest framgångsrika indiefilmerna genom tiderna. Filmen har blivit en föregångare till många andra i en genre som kommit att kallas ”found footage”, det vill säga upphittad film. I The Blair Witch Project informeras tittarna i början av filmen om att de kommer att få se historien om tre unga filmskapare som försvann när de gav sig ut på en campingtur i skogen för att spela in en dokumentär om den lokala legenden om Blair Witch-häxan. Det sägs att ungdomarna aldrig hittades igen, men att man ett år efter att de försvann upptäckte deras inspelningsutrustning, liksom det mesta som de spelade in, och att filmen består av deras upphittade inspelning. Detta grepp, att skapa en fejkad dokumentär eller fejkat upphittat material, har återanvänts i ett flertal skräckfilmer sedan dess.Blair_Witch_Project

The Blair Witch Project hyllades av kritiker efter dess premiär, och drog in sammanlagt 248 miljoner dollar över hela världen. Kanske på grund av denna framgång gjordes en uppföljare till filmen, som släpptes den 27 oktober år 2000 med titeln Book of Shadows: Blair Witch 2. Det har också skapats en trilogi av tv-spel baserade på filmen, liksom ett flertal böcker och serietidningar.

Något som var speciellt med inspelningsprocessen av The Blair Witch Project var att man bara skapade ett 35 sidor långt utkast till manuset – all dialog skulle till exempel improviseras. När man sökte skådespelare till filmen efterfrågade man därför de som var särskilt skickliga på att improvisera. Hela filmen spelades in på åtta dagar, och en del av de bybor som intervjuas i filmen är inte skådespelare utan verkliga invånare i byn, medan andra är skådespelare. Huvudrollsinnehavarna var dock inte medvetna om vilka som var skådespelare och vilka som var ”verkliga”. Kanske var det dessa okonventionella metoder som gjorde filmen så framgångsrik.

Om du själv är en aspirerand filmskapare som hoppas kunna skapa en lika framgångsrik indiefilm som The Blair Witch Project, har du sannolikt mycket att tänka på – kreativt, logistiskt och ekonomiskt. Då kan det vara skönt att i alla fall inte behöva oroa sig för att pengarna kommer in från de jobb som du har fakturerat. Genom att låta Intrum hjälpa dig med factoring får du en sak mindre att hålla reda på.