Kill Your Darlings

Kill Your Darlings är en amerikansk indiefilm. Detta innebär inte nödvändigtvis att den inte fick stor uppmärksamhet eller var särskilt ”smal”, men däremot att den inte producerades av något av de sex stora produktionsbolagen i Hollywood. Istället var det produktionsbolagen Killer Films, Benaroya Pictures och Future Film som låg bakom filmen. Filmen skrevs av Austin Bunn och regisserades av John Krokidas. Kill Your Darlings var hans debutfilm som regissör, och det skulle visa sig bli en lyckad debut: filmen hade premiär år 2013 på Sundancefestivalen, och möttes av idel positiva reaktioner.Kill_Your_Darlings_poster

Filmen berättar historien om några av de tidigaste medlemmarna av det som har kommit att kallas ”the Beat Generation” i USA, och deras år på universitet. Denna så kallade ”generation” var en grupp författare som utforskade och påverkade den amerikanska kulturen efter andra världskriget. De man får följa i filmen är Lucien Carr, Allen Ginsberg, William S. Burroughs, Jack Kerouac och David Kammerer. Om du vill läsa de böcker som författarna från denna generation har skrivit, hittar du ett stort utbud av böcker till bra priser på Plusbok.se. Den första karaktären man möter är poeten Allen Ginsberg, som spelas av Daniel Radcliffe, när han anländer till universitetet som en oerfaren förstaårsstudent. Han träffar dock snart de andra författarna, och upplever många upptåg tillsammans med dem. Historien tar dock en mörk vändning när en av professorerna som var inblandad i gruppen blir mördad.

Även om filmen har mottagit enbart positiv kritik från filmälskare och filmkritiker, har den kritiserats av släktingar till författarna och av andra som på något sätt var inblandade i händelserna. Kritiken gäller framförallt att filmens historia inte överensstämmer med verkligheten. Caleb Carr, Lucien Carrs son, menar till exempel att händelserna som de beskrivs i filmen återges helt utifrån Allen Ginsbergs perspektiv och utifrån vad han har berättat om händelserna. Caleb Carr menar också att Ginsberg själv har mycket att tjäna på att förvrida sanningen något, för att framställa sig själv i bättre dager. Som med alla spelfilmer baserade på verkliga historiska händelser får man med andra ord ta berättelsen med en nypa salt, och inte lita blint på den version som filmen återger.