The Texas Chainsaw Massacre

The Texas Chainsaw Massacre, som på svenska fick titeln Motorsågsmassakern, är en indieskräckfilm som hade premiär år 1974. Den regisserades och producerades av Tobe Hooper, som också skrev manuset till filmen, tillsammans med Kim Henkel. I filmen får tittarna följa en grupp ungdomar som är ute på en bilresa tillsammans, men som på vägen faller offer för en familj av kannibaler. Den huvudsakliga antagonisten i filmen kallas Leatherface, eftersom han bär en mask över ansiktet som är gjord av hopsydda bitar av mänskligt skinn. Leatherface jagar efter ungdomarna med en motorsåg, bland många andra hemska saker, och filmens makabra innehåll gjorde att den bannlystes i flera länder. I andra länder slutade den visas på bio efter att tittare klagat på hur våldsam filmen var. Filmen marknadsfördes som en sann historia, vilket både var tänkt att locka större publik och fungera som en subtil kommentar till det rådande politiska klimatet i USA. I verkligheten var handlingen fiktiv, men karaktären Leatherface och vissa mindre detaljer baserades på de brott som begicks av Ed Gein, en verklig mördare.Leatherface1974

Motorsågsmassakern mottogs av blandade reaktioner bland de samtida kritikerna, men gjorde succé i biograferna, då den drog in mer än 30 miljoner dollar på biljettintäkter i USA. Senare kritiker har omvärderat filmen, som idag anses vara en av de bästa skräckfilmerna genom tiderna. Den anses vara ursprunget till många vanliga inslag i slasher-genren idag, till exempel att mördaren använder elektriska verktyg som vapen, och att mördaren själv framstår som en stor, ansiktslös luns. Filmens popularitet har också lett till en hel franchise kring karaktären Leatherface och hans familj, som bland annat inkluderar uppföljare till filmen, nyinspelningar av filmen, serietidningar och tv-spel.

När människor samlas i stora grupper på en begränsad yta, till exempel vid en filmvisning i en biograf, är det alltid viktigt att ha säkerhetsaspekten i åtanke. Detta är särskilt viktigt i USA, där det faktiskt har hänt att människor har fört in vapen i biosalonger, och avfyrat dem mot publiken. Personalen på biografen bör därför kunna kommunicera med varandra utan problem, och det mest effektiva sättet att försäkra sig om detta är att använda ett komradiosystem. Om du ska anordna ett liknande evenemang kan du hyra komradio på TPO.se.