Enemy

Thrillern Enemy är en filmatisering av José Saramagos roman Dubbelgångaren. Filmen är ett spansk-kanadensiskt samarbete som regisserades av Denis Villeneuve och för manus står Javier Gullón. I huvudrollen, eller huvudrollerna, ser vi Jake Gyllenhaal. Han spelar historieprofessorn Adam Bell som en dag upptäcker att han har en dubbelgångare i mannen Anthony St. Claire. Övriga roller spelas bland annat av Mélanie Laurent, Sarah Gadon och Isabella Rossellini. Filmen premiärvisades på Toronto International Film Festival i Kanada år 2013 och hade nordisk premiär i Stockholm på stadens filmfestival den 5 november samma år.

Filmens annorlunda handling

Jake_Gyllenhaal_Cannes_2015

En stor del av syftet med att producera indiefilmer är att de tillåts vara smalare. De behöver inte vara tillrättalagda för att passa en bred publik och Enemy är ett bra exempel på detta. Det är en lite egen film, som på intet sätt är dålig – tvärtom. Att filmen blir så pass bra har vi i mångt och mycket Jake Gyllenhaal att tacka för, som gör en mycket bra rollprestation som historieprofessor. Filmen kräver att du som tittare följer med i handlingen och gillar lite annorlunda berättelser. Ibland är verkligheten mer grym än fiktionen och i början av juli 2016 sköts fem poliser ihjäl i staden Dallas i Texas, USA. Richard ”Professor Griff” Griffin har beskyllts för att ha synts på samma bild som den misstänkte mördaren, men Public Enemy-rapparen förnekar bestämt på Twitter att han känner … Hur det är med den saken får framtiden utvisa. Kanske hade Professor Griff i Public Enemy, en dubbelgångare precis som professor Bell i Enemy?

Fiktionen som ett sätt att fly verkligheten

Film, tv och böcker kan vara ett sätt att fly bort från sin inrutade vardag och sin tråkiga verklighet. Adam Bell lever ett ganska tråkigt liv. Han arbetar på dagarna som historieprofessor på ett universitet i Toronto och på kvällarna träffar han ibland sin flickvän Mary. Han har en väldigt fin lägenhet, men inte så mycket att göra. Vändningen kommer när han en dag blir rekommenderad av en kollega att se en film. Han är motvillig till idén, men lånar ändå filmen till slut. Han slötittar på den tills han upptäcker att en av skådespelarna är en kopia av honom själv. Adam Bell blir besatt av tanken att hitta sin dubbelgångare och det sätter honom i märkliga och mystiska situationer. Enemy är en film som utvecklas långsamt. Det är drömskt, gränsen mellan verklighet och fantasi suddas ut, och som tittare dras du med in i en tillvaro som du inte vet är sann eller falsk. Alla som gillar mystik med lågt tempo, men ändå med hög spänning och som inte behöver ha svar på allt, rekommenderas att se denna film.