Storfilmer som Peter Jacksons filmatisering av J.R.R. Tolkiens trilogi om Härskarringen är kanske inte det första man tänker på när man hör ”indiefilm”, men faktum är att filmerna till viss del finansierades med hjälp av oberoende medel, då en stor del av filmernas budget kom från försäljning av distributionsrättigheter och licensieringsrättigheter för produkter knutna till filmen, som leksaker, tröjor, spel och annat.
Trilogin om Härskarringen inleddes år 2001 med filmen Sagan om ringen, varefter de två nästkommande filmerna släpptes de följande åren: Sagan om de två tornen år 2002 och Sagan om konungens återkomst år 2003. Peter Jackson, som är regissören bakom filmerna, hade funderat på att ta sig an projektet med Sagan om ringen redan år 1995, då han insåg att de framsteg som skett inom datoranimering skulle möjliggöra en episk fantasyfilm som kändes seriös och äkta. Jacksons största fundering var ”varför ingen annan gjorde något åt saken”. Projektet blev dock fördröjt, eftersom förhandlingarna om filmrättigheterna gick i stöpet, och Jackson började med ett annat projekt, King Kong. Detta lades dock ned år 1997, och i och med det började det långa förberedande arbetet för filmatiseringen av Sagan om ringen.
Mellan oktober 1999 och december 2000 spelades samtliga tre filmer in på Nya Zeeland, alltså redan innan den första filmen hade haft premiär och innan man visste om den skulle bli ekonomiskt framgångsrik. Som det skulle visa sig fanns det ingen anledning till oro. Samtliga filmer finns med på listan över de mest inkomstbringande filmerna i historien, och de hyllades av såväl vanliga människor som kritiker. Sammanlagt har de tre filmerna nominerats till 30 Oscars, och vunnit 17 – Sagan om konungens återkomst vann samtliga kategorier som den nominerats till.
Filmerna är som bekant baserade på J.R.R. Tolkiens boktrilogi med samma namn som filmerna. Om du gärna skulle läsa böckerna, men känner att du inte har tid, kan du istället lyssna på dem som ljudböcker på Storytel.se. Även om filmerna är mer än två timmar långa vardera finns det ju alltid saker i böckerna som inte får plats att ta med i filmen, vilket gör det till en berikande upplevelse att läsa böckerna även om man redan har sett filmerna.